Het Bonte Schaep helpt jou je kledingkast te verduurzamen!

Je garderobe verduurzamen, wat houdt dat in?

Duurzaamheid

Moeten we dikke geitenwollen sokken aantrekken? Nee joh, natuurlijk niet! Bij Het Bonte Schaep geloven we er echt in dat je garderobe verduurzamen begint met bewust kopen en goed voor je kleding zorgen. We gaan je in deze blog een aantal tips geven die jou helpen je kledingkast te verduurzamen, iets wat zeker in deze tijd jou een goed gevoel gaat geven.

 
 

Neem de regie over je eigen kledingkast!

Duurzaamheid kledingkast

Natuurlijk wil je niet iedere dag hetzelfde dragen. Neem eerst je garderobe eens goed onder de loep. Breng de kleding die je niet meer draagt maar die er nog wel heel goed uitziet naar een tweedehands kledingwinkel of schenk de kleding aan een goed doel. Zo geef je je kleding een 2ronde en help je er nog iemand mee ook. Als je kledingkast opgeruimd is, maak je de balans op. Kijk even wat je echt nog nodig hebt en investeer in kleding die je op allerlei manieren kunt dragen. Denk eens aan de aanschaf van een mooie top die je zowel op je lievelingsbroek en op die mooie rok kunt dragen. Op die manier weet je zeker dat je die top vaak uit de kast zult halen en zie je er met hetzelfde kledingstuk toch weer iedere keer anders uit. Belangrijk dus om kleding te kopen die je goed kunt combineren.

Koop kleding van goede kwaliteit. Kwaliteit gaat boven kwantiteit.

Inti

Het Bonte Schaep selecteert haar dameskleding specifiek op kleding die langer meegaat. Wij geven er de voorkeur aan zoveel mogelijk kledingmerken in onze winkels te hangen die gebruik maken van duurzame materialen zoals Inti en Absolut Cashmere. Tijdens de inkoop kijken wij als eerste naar het materiaal en de samenstelling ervan. We worden er heel blij van als we een trui van alpaca of een blouse van 100% lyocell in onze handen hebben. De stof waar kleding van gemaakt wordt, begint natuurlijk bij de vezels. Lyocell staat ook wel bekend om de naam Tencel. Lyocell is kunstmatig gemaakt maar afkomstig van natuurlijke materialen. De vezels zijn gemaakt van houtsnippers van onder andere de eucalyptusboom. Het hout wordt gehaald uit duurzame bossen, die speciaal beheerd worden en de chemicaliën die tijdens het  productieproces worden gebruikt, worden teruggewonnen en hergebruikt. Verder zijn wij bij Het Bonte Schaep gek op wol. Van wol zoals kasjmier, alpaca of merino worden wij erg blij!. Deze wolsoorten zijn van dierlijke vezels.  De leefomstandigheden van de schapen in de biologische veeteelt zijn echt vele malen beter dan van de schapen in de gangbare landbouw. De bodem is niet verontreinigd en er worden geen schadelijke chemicaliën gebruikt om schimmels en parasieten te bestrijden.

Nu we je uitgelegd hebben waar wij specifiek op letten bij onze inkoop, begrijp je ook vast beter onze kreet “Koop kleding van goede kwaliteit. Kwaliteit gaat boven kwantiteit!” Ook jij zult vast wel eens in de winkel schrikken van een prijskaartje die bijvoorbeeld aan een Cambio broek hangt. Dan denk je vast: “Dat is veel geld voor een broek!” Beter kun je je op dat moment afvragen hoe vaak je die broek gaat dragen. Je kunt beter in een goede broek investeren waar je jaren meedoet dan een broek kopen die je aan het einde van het jaar alweer weg moet doen. Op deze manier heb je die “dure” broek zo terugverdiend!

Laat het gevoel van seizoenen los!

Seizoenen

Ken je dat?  Mensen die echt een zomer- en een wintergarderobe hebben? Misschien heb jij dat zelf ook wel. Berg je aan het einde van de zomer al je zomerkleding op om vervolgens het volgende voorjaar diezelfde kleding weer voor de dag te halen. En zo doe je dat ook met je winterkleding. Laat dat idee los! Investeer in goede jasjes, mooie vesten, hippe tops, fijne broeken en tijdloze jurken van bijvoorbeeld Second Female, Co Couture of La Fee Maraboutée. Daar heb je het hele jaar plezier van. Combineer die leuke zomerjurk van La Fee met een stoer spijkerjack van Summum Woman of een vest van Inti en dan kun je die jurk ook prima op een wat frissere dag in de herfst dragen.

Geef je aankoop een punt!

Geef je aankoop een punt!

Wij geloven erin dat je je echt top moet voelen in de kleding die je draagt. Als je kleding draagt waar je je goed in voelt, dan draag je dat uit. Dat zie je gelijk, mooie kleding laat je stralen. “Wel leuk” is niet goed genoeg. Ben jij in de winkel aan het passen, geef jezelf dan een cijfer als je in de spiegel kijkt. Je moet jezelf een dikke 10 geven en je moet er echt blij van worden. Als je dat gevoel hebt, koop het kledingstuk dan want dan weet je zeker dat  die mooie blouse van Second Female of Levete Room de moeite waard is. Je weet dan gewoon zeker dat je het heel vaak zult gaan dragen.

Behandel je kleding goed!

Wasmand

Lees altijd goed de wasvoorschriften die in je kledingstuk staan en houd jezelf daaraan. Overdrijf niet met wassen. Te veel wasbeurten zorgen ervoor dat de kwaliteit van kleding achteruit gaat. Je kunt je kleding ook laten luchten in plaats van het gelijk in de was te gooien als je het één keer gedragen hebt. Je raakt ook vervelende luchtjes kwijt door je kleding in de douche te hangen. Wil je toch echt gaan wassen, was dan op maximaal 30 graden Celsius of misschien wil jouw kledingstuk alleen een handwas hebben. Gebruik zeker geen droogtrommel voor je mooie kleding.

 
 

Het onderhoud van wol.

Zoals al eerder in dit blog vermeld, zijn wij absoluut fan van wol. Wol heeft echter wel onderhoud nodig. Wol heeft de eigenschap dat het wat kan gaan pillen zeker op de plaatsen waar veel wrijving is. Dit heeft niets te maken met een slechte kwaliteit maar dat is overtollig wol wat eruit komt. Koop hiervoor een pillentondeuse. Met een pillentondeuse haal je gemakkelijk de pluisjes van jouw favoriete wollen trui van Knit-ted of Absolute Cashmere. Natuurlijk kun je bij Het Bonte Schaep ook zo’n pillentondeuse kopen zodat jij ook thuis jouw wollen kleding netjes kunt onderhouden.

Hoe gebruik je een pillentondeuse?

Een pillentondeuse is een handig hulpmiddel om pluisjes uit textiel te verwijderen. Met dit apparaat kun je pluisjes en pilling veilig afscheren. Ben wel altijd voorzichtig. Door het eerst op een klein deel van de stof uit te proberen, kom je er vanzelf achter of het om een delicate stof gaat. Leg het kledingstuk altijd op een vlakke ondergrond. Begin voorzichtig met het omcirkelen op de plek waar de pilling is ontstaan. Verhoog de druk geleidelijk aan. Controleer regelmatig de container en maak deze na een tijdje leeg. Behandel zo je gehele kledingstuk waar het nodig is en je trui of vest is weer als nieuw. 

Wij hopen dat het jou ook gaat lukken je garderobe te verduurzamen. Met onze tips moet dat zeker goed komen. Heb je toch nog vragen of wil je advies loop dan gerust binnen in éen van onze boetieks in Heusden, Drunen, Zaltbommel, Dongen, Oosterhout of Prinsenbeek. Onze stylistes zullen je altijd van goed advies voorzien.

Geen Black Friday maar Green Friday!

Green Friday

Black Friday, de drukste shopping day van het jaar. Deze dag is uitgegroeid tot een zwarte dag voor klimaat en milieu. Je zult wel begrijpen dat aangezien wij dus voor duurzaamheid gaan, wij niet meedoen aan reclames en acties op deze Black Friday. Graag gaan wij op Black Friday op groen. We willen de klant eraan herinneren dat zijzelf verantwoordelijk is voor de aankoopkeuze die zij maakt. Het doel is zeker niet om mensen zich schuldig te laten voelen maar juist bewust te maken van meer verantwoorde aankopen. Alles wijst erop dat de koopgekte rondom aanbiedingen tijdens Black Friday groter wordt dan ooit dit jaar. Deze overconsumptie heeft een enorme impact op onze aarde zoals vervuiling,  onnodig veel CO2 uitstoot en uitputting van onze natuurlijke bronnen. Omdat we in deze tijd steeds vaker neigen naar duurzame opties in plaats van “koopjes” staat Black Friday haaks op ons streven richting een groenere aarde.  Daarom zullen wij bij Het Bonte Schaep onze klanten bewust maken van de duurzaamheid van hun aankopen en dragen we zo bij aan een betere wereld.

Laat jouw favoriete wollen trui weer netjes maken door Het Bonte Schaep op Green Friday!

Wollen trui

Vrijdag 25 november is het dan weer zover, de Black Friday,  waar wij dus zeker Green Friday van gaan maken. Heb jij ook nog een wollen lievelingstrui of vest in de kast hangen die je eigenlijk niet meer draagt omdat hij zo pilt? Breng je kledingstuk, dat je ooit bij ons gekocht hebt, op vrijdag 25 november naar één van onze Bonte Schaep winkels in Dongen, Oosterhout, Prinsenbeek, Heusden, Drunen of Zaltbommel en wij maken je kledingstuk weer helemaal netjes. Op deze manier dragen wij eraan bij dat jij je trui of vest weer met heel veel plezier draagt!

Wij kijken ernaar uit je weer in onze Bonte Schaep boetieks te zien! Tot snel!

Lieve groet Team Het Bonte Schaep

Geef een reactie