Hoe hou je je favoriete kleding lang mooi?

Hoe hou je je favoriete Bonte Schaep kleding lang mooi?

Afscheid nemen van jouw favoriete Cambio broek of lievelingsjurk van La Fee!

We hebben het allemaal wel in de kast hangen!  Dat ene favoriete jurkje van La Fee of die lievelingsbroek van Cambio die je al jaren hebt, maar waar je echt geen afstand van kunt doen. Uiteindelijk ontkom je er niet aan. Je favoriete kledingstuk is nu echt op en met pijn in je hart moet je het weg doen. Een mooi moment om eens verder te kijken naar wat je nog meer aan prachtige kleding hebt. Hoe kun je ervoor zorgen dat je er nog langer plezier van hebt?

Zorg dat je goede apparatuur hebt om je mooie kleding van Essentiel of Gustav te behandelen!

Noodzaak is echt dat je goede apparatuur hebt! Investeer in een goede wasmachine, strijkijzer en een stoomapparaat voor je kleding. Gebruik je droger alleen voor handdoeken en zeker niet voor je mooie kleding die je bij Het Bonte Schaep gekocht hebt! Je kleding wordt er door de droger echt niet mooier op. En ja, ik noemde hem zojuist al, koop een stoomapparaat voor je kleding! Waarschijnlijk gooi jij je kleding ook vaak na een dag dragen al in de was, terwijl het eigenlijk nog niet vies is en gewoon nog fris ruikt. Er zaten alleen wat kreukels in door het dragen van die dag. Echt! Niet doen! Dat is zo zonde van die mooie jurk of broek! Met een stoomapparaat stoom je al hangend de kreukels eruit en je kleding wordt er lekker soepel van waardoor het heerlijk draagt.

Een paar goede tips om je favoriete kleding van Noman’sland, Bellerose of Second Female mooi te houden!

Seepje

Misschien doe je dat altijd al maar was je favoriete kledingstuk van Noman’sland altijd binnenstebuiten. Zorg ervoor dat alle knoopjes en ritsen dicht zijn, dan blijft alles mooi in vorm tijdens het wassen en dan kan het ook niet de andere kleding beschadigen. Ook een wasnetje is aan te raden maar je kunt hiervoor ook een kussensloop gebruiken. Wat wij bij Het Bonte Schaep ook belangrijk vinden, is dat je niet alleen goed voor je kleding moet zorgen maar ook voor het milieu. Gebruik voor je mooie, delicate kledingstukken van Bellerose of Noman’sland het liefste biologisch, afbreekbaar wasmiddel. Wij geven de voorkeur aan Seepje, laat de natuur je was doen! Seepje is verkrijgbaar bij ongeveer 1600 winkels in Nederland, België en Duitsland. Hoe meer mensen Seepje gebruiken, hoe beter het is voor mens en milieu. Doe ook altijd minder wasmiddel bij je favoriete kleding dan de verpakking aangeeft, echt een scheutje is meer dan genoeg!

Wist je dat je kleding van wol, katoen of zijde gewoon een nachtje buiten kunt hangen. Deze materialen hebben een zelfreinigende werking. Dit doe je natuurlijk niet als er vieze vlekken inzitten maar als het gaat om luchtjes, trekt de lucht er vaak gewoon uit. Zeker als de kleding in de dauw gehangen heeft. Je kunt hier natuurlijk ook gewoon je badkamer voor gebruiken, de stoom haalt de vieze luchtjes uit je kleding. Witte was hang je gewoon lekker in de zon boven het gras te drogen. Door de combinatie van zon en groen krijg je een blekend effect op witte stof.

En dan natuurlijk nog de vraag hoe je je kleding mooi in vorm houdt? Het beste kun je de meeste kledingstukken, zeker wollen kleding, liggend laten drogen. Heb je een hekel aan strijken? Zorg dan dat je was altijd mooi in vorm hangt te drogen. Scheelt je een hoop werk en die tijd kun je aan veel leukere dingen besteden!

En wat natuurlijk ook belangrijk is, kijk altijd even goed naar de wasvoorschriften. De wasvoorschriften zijn een leidraad. Vaak ben ik nog voorzichtiger met wassen dan wat er voorgeschreven wordt. Meestal was ik nog net iets kouder, dan wat er op het wasvoorschrift staat. Waarom ik dat doe? Je kleding blijft langer mooi en meestal is je kleding niet zo vies dat je het persé warm moet wassen. Ook adviseer ik voorzichtig te zijn met centrifugeren want anders kreukt je was weer, en dat betekent strijken!! En dat is nou juist wat we zo min mogelijk willen doen. Er zijn zoveel meer leukere dingen in de wereld dan strijken! Ik zet de belangrijkste wasvoorschriften nog even voor je op een rijtje!

De belangrijkste wasvoorschriften op een rijtje!

Polyester

Maximaal 40 graden wassen
Niet strijken
niet drogen in droogtrommel

Polyester is een synthetische stof. De kenmerken van polyester zijn licht, glad en het kreukt bijna niet. Nadeel van polyester is dat het statisch kan zijn. Was polyester op maximaal 40 graden in de wasmachine. Je kledingstuk zal bijna droog uit de wasmachine komen dus je hoeft het daarna dus ook niet in de droger te doen. Sowieso ben ik geen voorstander van een droger voor je mooie kleding. Hang je kledingstuk mooi in vorm verder te drogen, dan is strijken meestal niet nodig!

Viscose

maximaal 30 graden wassen
niet drogen in droogtrommel
Wasvoorschrift viscose

Viscose wordt ook wel rayon genoemd. Viscose neemt gemakkelijk vocht op en heeft een rijke uitstraling. Was je viscose kleding op ongeveer 30 graden en zorg ervoor dat de kleding niet te lang gecentrifugeerd wordt. Schrik niet als je viscose lieverlingsjurkje van Bellerose uit de was komt en het er helemaal vervormd, gekreukt en gekrompen uit ziet! Viscose is een nogal kwetsbaar materiaal, dus breng het na het wassen gewoon even voorzichtig terug in zijn vorm. Hang het daarna op een wasrekje te drogen. Als het droog is, kan het nog lijken of je kledingstuk gekrompen is maar dan is het belangrijk dat je viscose even uitstrijkt of stoomt. Heb je een stoomapparaat, dan zul je zien dat je kledingstuk tijdens het stomen weer helemaal terug in vorm komt. Heb je geen stoomapparaat, strijk dan je viscose kledingstuk wat uit, het liefst met stoom!

Zijde

niet in machinewas
handwas
niet drogen in droogtrommel

Zijde is een delicate stof die je niet zomaar in de wasmachine kunt wassen. Was daarom het liefste je zijden kledingstuk in handwas in lauwwarm water met milde zeep. Spoel je zijden jurkje van By-Bar af met koud water. Laat zijde nooit weken in water. Wikkel je zijden kledingstuk in een handdoek om het water eruit te halen. Niet wringen want dat kan de stof beschadigen. Laat zijde ook nooit drogen in de zon want dan zal je kledingstuk verkleuren.

Linnen

maximaal 30 graden wassen
handwas
niet drogen in droogtrommel

Linnen is een natuurlijke stof die veel vocht opneemt. Linnen kreukt snel. Je kunt je linnen kledingstuk het beste op maximaal 30 graden wassen. Was je je linnen Cambio broek op een hogere temperatuur, dan kan deze krimpen. Het beste kun je de eerste paar keer je favoriete linnen Cambio broek of Summum jurkje apart wassen want soms kan linnen kleur afgeven aan de rest van de inhoud van je wasmachine en dat wil je echt niet meemaken! Ook linnen moet je niet in de droogtrommel drogen. Linnen is een kwetsbare stof en de droger kan je lievelingsbroek beschadigen. Rek je linnen kledingstuk na het wassen een beetje uit en hang het keurig in vorm op een wasrek. Hang linnen nooit te drogen in de zon want dan gaat de mooie kleur zeker vervagen. Wil je extra voorzichtig zijn, was dan je linnen was met een handwas.

Katoen

maximaal 30 graden wassen

Als jij in je kast kijkt, zal de meeste kleding van katoen zijn. Heel fijn!! Want katoen is gemakkelijk in onderhoud! Was je favoriete, katoenen kledingstuk van Mos Mosh op maximaal 30 graden. Zeker niet heter dan 40 graden wassen want katoen kan gemakkelijk krimpen. Groot nadeel van katoen is wel dat het snel kreukt, dus hang je katoenen shirt, broek of jurk gelijk op na het wassen. Ook belangrijk is dat je je katoenen kledingstuk binnenstebuiten wast of droogt. Dat voorkomt het vervagen van de stof en kleur.

pictogram droger

Je mag je katoenen kledingstuk binnenstebuiten drogen als je dat persé wilt. Let er wel op dat je dan de temperatuur van de droger niet te hoog hebt staan want ook dan kan weer de stof beschadigen en de kleur vervagen. Zelf ben ik nog steeds geen voorstander van de droger en zou ik het gewoon lekker op een wasrek laten drogen.

Kant

maximaal 30 graden wassen
handwas
niet drogen in droogtrommel

En dan nu dat mooie kanten topje van Six Ames waar je zo zuinig op bent! Hoe ga je die nou behandelen zodat je er nog lang plezier van zult hebben. Kant is kwetsbaar! Haakjes van bijvoorbeeld een bh blijven er gemakkelijk achter hangen. Was daarom je kanten top altijd in een waszakje of was het apart in de wasmachine op maximaal 30 graden. Nog beter is je kanten top wassen door middel van een handwas.

Leer

pictogram leer

Belangrijk is natuurlijk wel dat jouw favoriete jasje van Summum van echt leer is gemaakt! Controleer dus bij behandeling altijd even op de echtheid van je leren kledingstuk. Het beste kun je als je net een nieuwe leren broek, rok of jack van Summum hebt gescoord, het eerst even inspuiten met een beschermende, kleurloze lederspray. Dit beschermt je nieuwe kledingstuk tegen vuil en water. Ook voorkomt het dat je kleine vlekken en kleurverschillen krijgt. Test de spray altijd wel eerst op een klein stukje waar het niet opvalt om te checken of je geen kleurverschil krijgt. Heb je met je leren kledingstuk in de regen gelopen, laat het dan aan de lucht drogen. Hang je kledingstuk niet boven de verwarming of in de zon want dit kan hele, lelijke verkleuringen veroorzaken! Zie je dan nog wat opgedroogde regendruppels of kleine vlekjes, dan kun je deze verwijderen met een fijne, zachte borstel, ledersponsje of met droogschuim van lederzeep. Deze vlekjes verdwijnen vaak door het leer van je kledingstuk zachtjes tegen elkaar te wrijven. Doe dit wel heel voorzichtig zodat je geen krassen of beschadigingen op je leren kledingstuk maakt. Als je de regendruppels en vlekjes verwijdert hebt, doe je er goed aan je kledingstuk opnieuw in te spuiten. Als je de mooie pasvorm van je leren jack wilt behouden, hang dan je jas altijd op aan een hanger. Zo blijft de vorm mooi. Wil je je leren kledingstuk toch laten reinigen, laat dit dan altijd doen door een gespecialiseerde stomerij doen! Als je deze tips in acht neemt, kun jij echt jaren plezier hebben van jouw favoriete leren kledingstuk!

Wol

handwas
niet drogen in droogtrommel

Ben jij ook zo zuinig op je mooie, wollen trui van Inti of Knit-ted? Was dan je mooie, wollen trui heel voorzichtig  met de hand. Laat het na het wassen even 10 minuten weken en spoel het daarna uit met schoon water om ervoor te zorgen dat al het wasmiddel uit je wollen kleding verwijdert wordt. Soms kun je je wollen kledingstuk ook wassen in de wasmachine op een handwasprogramma op koude temperatuur. Kijk wel altijd eerst even op het waslabel  of dat dit mag. Droog wol nooit in de droogtrommel! Laat je wollen kledingstuk altijd liggend drogen. Hang je het op een hanger te drogen, dan kan de pasvorm van je lievelingstrui of vest vervormen. Even los van het wassen heeft wol onderhoud nodig. Een bekende eigenschap van wol is pillen. Dit is normaal en heeft niets te maken met de kwaliteit van de wol. Pillen is overtollig wol wat eruit komt en vindt meestal plaats op de plekken waar de meeste wrijving is. Je kunt de pilletjes weghalen met een scheerkammetje of met een pluizentondeuse. Neem hier wel de tijd voor maar als je het goed en zorgvuldig doet, ziet je mooie, wollen vest er weer als nieuw uit!

Denim

maximaal 30 graden wassen
handwas
niet drogen in droogtrommel

En dan als laatste jouw favoriete jeans van Mos Mosh of Cambio waar je nog jaren plezier van wilt hebben! Was je spijkerbroek of spijkerjack nooit op een te hoge temperatuur. Doe je dit toch, dan kan je jeans krimpen of verkleuren. Het beste was je je jeans binnenstebuiten want dat zorgt ervoor dat de kans minder groot is dat de kleuren vervagen. Als je wilt dat jouw favoriete jeans zijn oorspronkelijke kleur en maat blijft behouden, droog hem dan niet in de droogtrommel! Kun je het toch niet laten om je jeans in de droger te doen, zet hem dan in ieder geval op een lage stand! Natuurlijk kun je jouw lievelingsspijkerbroek ook op de hand wassen. Dat is altijd goed en dan is de kans sowieso kleiner dat hij krimpt of vervaagt!

Heb jij verder nog vragen over het onderhoud van jouw kleding van jouw favoriete merken zoals Soulmate, Five-Units of Second Female?

Ik hoop dat je deze blog weer met veel plezier hebt gelezen en dat jij nu precies weet hoe jij nog langer plezier zult hebben van jouw favoriete kledingstukken! Mocht je toch nog vragen hebben over het onderhoud van jouw lievelingsbroek, trui, shirt of vest? Loop gewoon lekker even binnen bij één van onze Bonte Schaep vestigingen en vraag advies aan onze professionele verkoopadviseuses! De koffie staat klaar!

Geef een reactie